Veće porezne olakšice za sve koji ulože više od 150.000 eura

Bez autora
Jun 12 2012

Ministarstvo gospodarstva priprema novi Zakon o poticanju ulaganja, kojim će se uvesti dodatne porezne olakšice tvrtkama koje kreću u nove investicije. Postojeći zakon u primjeni je od 2007. i prema njemu pravo na olakšice imaju tvrtke koje su ulagale više od 300 tisuća eura do 1,5 milijuna eura, a olakšice su se odnosile na oslobađanje od plaćanja poreza na dobit u razdoblju od deset godina. Iz Ministarstva gospodarstva stiže najava da bi se donja granica za porezna izuzeća spustila na 150 tisuća eura, a mijenjali bi se i poticaji ovisno o broju zaposlenih radnika. Posljednja promjena tog zakona bila je u svibnju 2011. jer se 17 tvrtki kojima su u prethodnom razdoblju bili odobreni poticaji žalilo da zbog krize ne mogu ispuniti preuzete obveze pa su tražile dodatni rok. Već je lani pravo na olakšicu za ulaganja iznad 100 tisuća eura dano za projekte vezane uz tehnološko-razvojno-investicijske aktivnosti, ali ne i proizvodno-prerađivačke djelatnosti.

Veće porezne olakšice za sve koji ulože više od 150.000 euraMinistarstvo gospodarstva priprema novi Zakon o poticanju ulaganja, kojim će se uvesti dodatne porezne olakšice tvrtkama koje kreću u nove investicije.

Postojeći zakon u primjeni je od 2007. i prema njemu pravo na olakšice imaju tvrtke koje su ulagale više od 300 tisuća eura do 1,5 milijuna eura, a olakšice su se odnosile na oslobađanje od plaćanja poreza na dobit u razdoblju od deset godina.

Iz Ministarstva gospodarstva stiže najava da bi se donja granica za porezna izuzeća spustila na 150 tisuća eura, a mijenjali bi se i poticaji ovisno o broju zaposlenih radnika. Posljednja promjena tog zakona bila je u svibnju 2011. jer se 17 tvrtki kojima su u prethodnom razdoblju bili odobreni poticaji žalilo da zbog krize ne mogu ispuniti preuzete obveze pa su tražile dodatni rok. Već je lani pravo na olakšicu za ulaganja iznad 100 tisuća eura dano za projekte vezane uz tehnološko-razvojno-investicijske aktivnosti, ali ne i proizvodno-prerađivačke djelatnosti.

Stiglo 169 zahtjeva

Tadašnja je vlada tvrdila da su od 2007., otkad se provodio Zakon, do svibnja 2011. godine primili 169 prijava za korištenje poticaja, a status nositelja poticajnih mjera dobila su 73 poduzeća, čija je ukupna razina planiranih ulaganja bila 3,2 milijarde kuna, uz otvaranje 3737 novih radnih mjesta. Svaki treći projekt bio je od stranih ulagača, koji su najavili da će zaposliti oko dvije tisuće radnika, a njihove su investicije bile procijenjene na 1,4 milijarde kuna.

Prijedlog novog zakona još je u radnim verzijama, ali doznajemo da se kod priprema novog zakona Ministarstvo konzultiralo s drugim državnim tijelima i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, jer je riječ o potporama koje će ulaskom Hrvatske u EU biti pod kontrolom Europske komisije. Pojačale bi se i subvencije za nova radna mjesta, ovisno o ekonomskoj snazi pojedine županije i stopi nezaposlenosti.

Kako do stranog kapitala

Inače, investicije su posljednje tri godine smanjene 28 posto te je njihov udio u BDP-u smanjen sa 29 na 23 posto, a taj pad je vezan uz bitno smanjen priljev inozemnog kapitala.

Izostanak stranih investicija Vlada je ove godine planirala nadoknaditi pojačanim investicijama državnog sektora, prije svega javnih poduzeća, koja su ove godine trebala uložiti oko 8 milijardi kuna više nego prijašnjih godina. Po svemu sudeći, neće u tome uspjeti pa je promjena zakonskog okvira jedan od načina da se privuku strani ulagači i ponude im se dodatne porezne olakšice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik